О Дестилерији Савићевић

Савићевић ракија се налази у Моравичком округу, у централној Србији, у селу Шуме, поред града Ивањице. Ивањички регион је познат по многим добрим традиционалним породичним ракијама.

Традиционална дестилација - како се пече ракија


- Спора дестилација;

- Бакарни казан за печење ракије поседује предности над другим материјалима у процесу дестилације и очувању изворне ароме и укуса, а његово коришћење се сматра поштовањем традиционалне методе производње, аутентичне српске ракије.

- Дестилација отвореним пламеном на дрва. Овим начином температура често осцилира, те се добијају најбоља својства и ароме алкохола (естери, алдехиди, терпени) за чије је стварање пресудан фактор температура отвореног пламена. Другачију арому од наше ракије добија ракија произведена у великим индустријским дестилационим уређајима, чијим процесом управљају рачунари, а дестилација се врши грејањем на струју или гас.

- У нашем процесу се раде две дестилације ради добијања врхунског квалитета и чувања природне ароме

- Шта нас издваја од других: по нашој ракији можете да мерите природност осталих ракија. За сировину користимо најквалитетније воће из брдско-планинских делова централне Србије, а самим тим најквалитетније воће света (шљиве, јабуке, кајсије, малине и дуње), које поседује највише природних састојака, који на крају дају непоновљив природни укус и арому. Ракију производимо без вештачких арома и адитива, исто као што су и наши преци производили, пре 300 и више година. У процесу дестилације користимо једну од најчистијих и најквалитетнијих планинских вода са Балкана, из планинске реке Моравице, која извире у Националном парку - планини Голији, која се налази по заштитом УНЕСКО-а, као светски резерват биосфере.

Наравно, у то убрајамо и стари породични рецепт производње ракије, који се преноси генерацијама, 300 година уназад.

Контрола производнoг процеса и квалитета


Поред поштовања вековне традиције и традиционалне рецептуре и квалитетних плодова, од којих у потпуности правимо наше производе, радимо под надзором једног од најбољих српских технолога за ракију и са радницима у производном процесу, који поседују вишедеценијско искуство у производњи ракије. Сваки процес производње се анализира и контролише у лабораторијама Југоинспект-а, који су званични инспекцијски орган Републике Србије. Сви производи наше дестилерије задовољавају врхунске међународне стандарде о пореклу и квалитету.